Når man har konstatert hvilken art det dreier seg om, eventuelt ved hjelp av nøkler, plansjer og beskrivelser, vil man vanligvis også kunne finne fram til hvilke varer de vil kunne angripe.
I en matvarefabrikk vil det som oftest være nødvendig med eksperthjelp til bekjempelsen, mens man i et privat hjem, oftest vil kunne klare det på egen hånd. Følgende vil kunne være en fornuftig plan:
- a) Tøm skapene og fjern eventuelt hyllepapir.
- b) Gjør omhyggelig rent i hyller og skuffer. Bruk helst en støvsuger som kan ta både dyr og larver fra kroker og sprekker. Overdriv ikke vasking, ettersom fuktighet er til gagn for de fleste skadedyr.
- c) Undersøk varene nøye før de blir satt på plass. Det vil ofte lønne seg å kaste de varene som er angrepet.
- d) Hvis varene bare er lett angrepet, eller at man kun har mistanke om angrep, kan de som oftest bli reddet ved gjennomvarming eller frysing; Dyr i ethvert stadium blir drept ved noen minutter i 80° C varme, og for de fleste arters del vil en uke i dypfryseren ha samme virkning.
- e) Til tross for grundig rengjøring vil det ofte være nødvendig å bruke insektgift i utilgjengelige kroker og sprekker. Det er klart at det må stilles meget strenge krav til de gifter som skal brukes i et kjøkken. De må under ingen omstendighet være farlige for mennesker. Midler basert på pyrethrum (ses s. XX) vil i de fleste tilfeller være de rimeligste for bruk i kjøkken.
Latest posts by Henri Mourier (see all)