Helt siden våre forfedre fant på å gjemme unna og lagre matvarer, med tanke på vintertid og tørkeperioder, har insekter og gnagere tatt sin del av lagrene.
Det har blitt funnet rester av skadedyr i en egyptisk grav fra 2500 år f. Kr. I Tut-ank-amons grav (1390-1380 f. Kr.) fant man brødbiller, tyvbiller og tobakksbiller blant matvarene. Og lagerskadedyrene har vi fortsatt hos oss.
I dag regner man med, at omkring 15% av alle lagrede matvarer aldri når menneskene, fordi de blir spist av gnagere eller insekter. Vi kan grovt sett dele lagerskadedyrene opp i to grupper: De som kun oppsøker matvarene når de er sultne, men som ellers holder til i sprekker og andre gjemmesteder. Dette gjelder f.eks. kakerlakker og maur. Så er det den annen gruppe: de som legger egg i selve matvarene og tilbringer det meste av tilværelsen «midt i matfatet».
De dyrene som kun oppsøker maten fordi de er sultne, er for det meste ganske liberale i matvalget, og de klarer seg derfor ofte kun på smuler. Dessverre er mange av de dyr som lever oppi maten mer kresne.