(Lat: Stegobium paniceum)
I virkeligheten er brødbillen en slags borebille som har slått seg på stivelsesholdige matvarer. Slektskapet fornekter seg da heller ikke. De runde hullene som brødbillen gnager, ligner fullstendig på de runde hullene borebillene etterlater seg i tre.
Brødbillen er spredt utover hele verden. Det var brødbillen som huserte i provianten til sjøs i gamle dager. Den gamle vanen med å banke skipskjeksen i bordet før man spiste den, hadde til hensikt å få brødbillene til å drysse ut.
Hunnen legger eggene enten i selve føden, eller i sprekker i nærheten. Når de små larvene, etter et par ukers forløp, blir klekket. er de kun 12 mm lange, men allikevel veldig aktive. De kan leve en hel uke uten mat, men de er veldig flinke til å komme seg inn i pakninger som ikke er helt tette. Hvis de først har funnet noe passende å spise, gnager de seg inn. Der spiser de seg raskt så fete og sløve, at de blir ganske hjelpeløse dersom de kommer bort fra maten. Larvene vil aller helst ha tørre og faste produkter som knekkebrød, makaroni og hundekjeks, men kan også leve av tørkede grønnsaker, nøtter og krydder.
I Amerika blir de kalt «drugstore beetles» fordi de også trives i mange slags apotekervarer.
De voksne billene er flinke flygere, og siden de gjerne søker mot lys, vil man ofte kunne finne dem i vinduskarmene – gjerne langt fra stedet der de har utviklet seg.
Utviklingen fra egg til voksen tar 2-3 måneder ved 22° C.