(Lat: Drosophila funebris)
Dersom man lar en banan eller en oppskåret tomat ligge fremme på kjøkkenbordet en stund, kan man komme til å oppleve små, gulbrune fluer som flyr ganske stillferdig rundt maten. På kjøkkenet vil de også kunne finnes på flasker med småskvetter på, enten det dreier seg om melk, vin, øl eller eddik. Til og med på ketchup og syltetøy kan man finne dem.
Eddikfluene legger eggene sine direkte i disse matvarer. Etter et par døgn kommer larvene ut av eggene og kryper ned i maten. Etter ytterligere 4-5 dager, er de fullvoksne og forpupper seg. Når fluene blir klekket, kan de begynne å legge egg når de er 24 timer gamle. Under helt ideelle forhold kan de altså rekke å utvikle og formere seg på mindre enn 10 dager.
I det daglige kan man lett bli irritert på de små fluene. For fabrikker som lager syltetøy eller hermetiserer frukt eller grønnsaker, kan de også bli et større økonomisk problem. Skal man sikre seg mot disse fluer, må man sørge for å lagre disse matvarer slik at fluene ikke får sjanse til å legge egg på dem.
Dette er kun en del av sannheten om eddikfluene eller bananfluene som de også kalles. Fluene er spesielt egnet som forsøksdyr, og en stor del oppdagelser innen biologien – og da spesielt i forhold til arvelighetsforskningen – er nettopp gjort med disse små fluene som forsøksdyr.