(Lat: Sitophilus granarius)
Det vanligste kornskadedyret er kornsnutebillen. Den kan ikke fly, men er tilgjengjeld en utrettelig fotgjenger.
Den har litt av en jobb med eggleggingen: hunnen gnager en liten grop i kornet, legger egget i fordypningen og kitter igjen hullet med et sekret som har samme farge som kornet. Den rekker kun å legge to-tre egg om dagen. Tilgjengjeld lever den ganske lenge, slik at den i alt får lagt et par hundre egg.
Kornsnutebillen foretrekker hvete, bygg eller mais. I mangel av bedre ting, kan den imidlertid også legge egg i stivelsesholdige varer som hundekjeks eller makaroni.
Den vesle larven inne i kornet mangler ben, og kan ikke forlate det kornet den er klekket i. Mens den vokser, huler den ut kornet, slik at det til slutt kun er et tomt skall igjen når den er blitt voksen. Den forpupper seg inne i skallet, og etter en ukes tid kan den ferdig utviklede billen forlate det tomme kornet. Ved 26° C tar hele utviklingen en måned. Hvis det dukker opp kornsnutebiller i leiligheten, kan de – særlig på landet – komme fra kornrester i huset. Men som oftest vil de komme fra en pose fuglefrø. Fordi kornsnutebillen stiller så spesielle krav til tilværelsen, er det små sjanser for at den skal kunne utvikle seg i spiskammer eller matskap.