(Lat: Acarus siro)
Den vanligste midden som finnes i matvarer er melmidden. Den har rødlige ben, og vil derfor – når det er mange av dem – oppfattes som en koloni av rødlig støv.
Melmidd kan trives i alle slags mel og grynvarer. Den finnes i forskjellig slags fôr, og ikke minst på frø og kornlagre. Ellers kan man også finne den på gammel ost.
Melmidden legger i alt opp til 500 egg. Utviklingen til voksent individ går igjennom et larvestadium og to såkalte nymfestadier. Ved en temperatur på 25°C, tar hele utviklingen ca. tre uker.
Melmidden kan leve hele livet ved så lave temperaturer som 4°C Derimot stiller den svært strenge krav til luftfuktigheten. Er denne lavere enn 65 %, vil den ikke trives. Den har allikevel mulighet for å klare seg gjennom perioder med ugunstige forhold. Etter det andre nymfestadium kan den gå over i et såkalt hypopusstadium. Ved dette stadium blir den nesten ubevegelig og svært motstandsdyktig overfor uttørking. I denne formen kan midden
også bli transportert rundt, f.eks. ved hjelp av fluer. Har man mistanke om at det er midd i melet, kan man legge litt av melet glatt utover bordet, og la det ligge en 15 minutters tid. Hvis det er midd i det, vil den glatte overflaten bli ujevn fordi dyrene begynner å bevege seg. Varer som er angrepet av midd får en karakteristisk, søtlig og emmen lukt og smak som gjør dem uegnet til menneskeføde.
Matvarer som er sterkt angrepet er til og med direkte helsefarlige, og sterkt infisert fôr bør derfor kastes. Det eneste rimelige middel mot midd er .å sørge for at varene oppbevares så tørt og kjølig som i det hele tatt mulig.