(Lat: Dendrobium pertinax )
Råteborebillen blir også kalt munkehette og stivnakke. Billen er litt større enn stripet borebille (4-6 mm lang). Den er også betydelig mørkere og har en karakteristisk flekk av lyse hår på hver side av brystskjoldet. Hunnene legger kun ca. I 0 egg som blir plassert i revner og sprekker i veden. Eggleggingen foregår tidlig om våren.
Larveutviklingen varer normalt 2-3 år, og puppetiden tar kun ett par uker. Billen kommer oftest ut av puppen om høsten, men tilbringer gjerne vinteren i puppekammeret og gnager seg ut først neste vår.
Råteborebillens naturlige tilholdssted er råtne grener og stammer av gran og furu, og når den opptrer i hus, er det alltid i tilknytning til råteangrep. Angrepet trevirke blir ofte helt oppsmuldret. Bare den hardere høstveden står igjen som lameller. Den opprinnelige årsaken til et angrep er alltid vann eller fuktighet som er trukket inn og gitt grobunn for råten. Finner man angrep av råteborebillen, må man derfor først finne fram til lekkasjen. Billeangrepet kan ofte fortsette hvis treet en gang har vært utsatt for råte. Ved reparasjoner bør man derfor alltid behandle det angrepne tre med trebeskyttelsesmidler, eventuelt skifte ut de sterkest angrepne delene. Nytt angrep kan ikke oppstå i helt friske, tørre materialer.