(Lat: Tetropium castaneum)
Hunnen til svart granbarkbukk legger sine egg i barken av svekkede og syke grantrær eller i tømmer som lagres i skogen. Larven lever mellom barken og veden hvor den gnager slyngete ganger som er fylt med et grått boremel. Når larven er utvokst, gnager den seg et par cm inn i veden og lager sitt puppekammer i en 4-5 cm lang gang som går parallelt med vedens lengderetning. Inngangshullet til puppekammeret tettes igjen med en propp av grov gnagspon.
Den ferdige billen søker ut samme vei som larven gnagde seg inn, og forlater virket gjennom et flygehull som ofte blir gnagd i barken, hvis det fortsatt er bark igjen på treet. Utviklingen fra egg til bille tar vanligvis 1 år i Sør-Norge.
Larven kan gjennomføre sin utvikling selv om treet kappes opp til tømmer. Larver, som er kommet til puppekamrene, kan også fortsette å utvikle seg i bjelker og bord. Men granbarkbukken kan ikke formere seg i tørt trevirke i bygninger og er derfor helt ufarlig sett fra en huseiers synspunkt. Bekjempelse er derfor unødvendig