(Lat: Ixodes ricinus)
Flåtten har mange lokalnavn her i landet. På deler av Vestlandet, hvor den har sin hovedutbredelse, kalles den hantikk. Andre kjente navn på flåtten er: skaubjønn, blodmidd og kinnflått. En voksen hannflått kan bli ca. 2 mm lang, mens hunnen kan bli det dobbelte. Dette gjelder for flått som ikke har spist. Den rødbrune, læraktige bakkroppen kan nemlig utvides nesten til det utrolige.
Flåtten setter store krav til omgivelsene hvor den skal leve. Blant annet er den følsom overfor uttørking, og vil derfor for det meste finnes på steder med fuktig krattskog.
I Norge er flåtten tilknyttet kyststrøkene opp til Brønnøysund. Ved ytre Oslofjord finnes den i et ganske smalt belte langs fjorden, men kun få kilometer inn i landet er den manglende. På Sørlandet er den derimot vanlig i det ytre kystbeltet. Langs Sognefjorden går den inn til Hermansverk, og ved Trondheimsfjorden finnes den kun aller ytterst. Vi regner med at det er fuktighetsforholdene som forklarer denne utbredelsen.
En sulten flått klatrer opp på spissen av et gresstrå eller ut på tuppen av et blad. Her setter den seg tålmodig og venter på at et eller annet dyr skal passere. Flåtten er ikke kresen når det gjelder hvilket dyr den skal suge blod av, og godtar et hvilket som helst slags pattedyr – inklusiv mennesket – eller en fugl. Til og med et krypdyr vil flåtten kunne hakke seg fast til.
Når flåtten først har boret seg inn, kan den gjerne bli sittende i opptil 5-6 dager. Deretter slipper den taket og gjemmer seg bort for å fordøye måltidet.
Flåttens liv er et sjansespill. Det er nemlig ikke nok for den kun å suge blod en enkelt gang i løpet av sitt liv. Den er nødt til å finne en blodgiver hele tre ganger. Flåtten skal ha blod to ganger i løpet av oppveksten, i tillegg til en gang før den kan formere seg. En flått legger titusener av egg, men disse kan ikke klare seg i det tørre miljøet som finnes innendørs.
Selv om man bruker pinsett er det uhyre vanskelig å fjerne en flått på riktig måte. Hvis én kveler den med en krem eller noe fett, vil det kanskje lykkes å få den bort etter et kvarters tid.