Noen av de smådyrene som opptrer innendørs – for eksempel insekter, midd eller andre leddyr – kan ha direkte betydning for vår helse og trivsel. De kan med andre ord være et hygienisk problem.
Smådyr som direkte årsak til sykdom eller ubehag
Enkelte av leddyrene forårsaker smerte når de stikker eller suger i huden (se s. XX). Andre kan igjen gi overfølsomhetsreaksjoner, som f.eks. husstøvmidden som forårsaker astma. I sjeldne tilfeller kan smådyr i matvarer være direkte helsefarlige. Dette gjelder f.eks. spyfluelarver i kjøttmat eller store mengder midd i melvarer. Men mange mennesker føler ubehag bare ved tanken på at det finnes slike smådyr i huset, selv om de er helt ufarlige.
Her vil vi kunne finne alle variasjoner fra generelt ubehag til angst. I enkelte tilfeller kan det til og med oppstå hallusinasjoner hvor pasienten føler seg forfulgt av smådyr som ikke engang finnes (fantasidyr).
Smådyr som smittespredere
Smittestoff – sykdomsfremkallende mikroorganismer – kan overføres av smådyr på to prinsipielt forskjellige måter. I noen tilfeller er sykdommen avhengig av en bestemt insekt- eller middart, og overføres bare via denne. Malaria (som nå er praktisk talt utryddet i Europa), gul feber og sovesyke er gode eksempler på dette. (Gul feber og sovesyke forekommer ikke i vår del av verden). Mikroorganismene til disse sykdommene må gjennomgå et stadium i utviklingen inne i insektets ellers middens tarm før de kan føres inn i menneskekroppen neste gang insektet eller midden suger blod. Flekktyfus, som overføres av kroppslus, og pest, som overføres av rotteloppen, kommer med ekskrementene fra snylteren. Disse blir liggende på huden med smittestoffet i seg. Når man så klør seg, og på denne måten lager rifter i huden, kan smittestoffet trenge inn under huden. I andre tilfeller skjer overføringen mer tilfeldig. Dyr som spyfluer, stuefluer o.l. oppsøker ekskrementer hvor smittestoffene finnes. De får smittestoffene på seg, og vil senere komme til å etterlate disse stoffer på mennesker eller matvarer.
Det er store muligheter for smitteoverføring av f.eks. tarmsykdommer dersom insekter flyr fra ting som er infisert og direkte til matvarer. Hvis maten ikke blir kokt eller stekt eller på annen måte rengjort, og kanskje i stedet blir stående et par dager – slik at bakteriene får formere seg – ja, da er sjansen for å bli syk ganske stor.
Det er svært vanskelig å påvise hvor stor rolle insekter spiller når det gjelder spredning av sykdom. Vi må ikke glemme at smitte gjennom luft og smitte ved berøring er viktige faktorer – kanskje til og med viktigere enn smådyrene.
Allikevel er indisiene mot de små snyltere så sterke, at de bør være uønsket på sykehus, laboratorier og på steder der det tilberedes mat.