• Skadedyr i Hus og Hytte
  • Veggedyr – Stikk og Kløe
  • Skadedyr I Næringsmidler

Pestium.no

Europas største vitenskapelige bug nettstedet

Dansk flagEngelsk flagNorsk flagSvensk flagTysk flag
You are here: Home / Skadedyr I Næringsmidler / De enkelte arter / Borebiller / Brødbille

Brødbille

Brødbillen
Brødbillen

(Latin: Stegobium paniceum.)

Sesong for brødbille - Skadedyr I Naeringsmidler - Side 95

Brødbillen er en 2 – 4 mm lang bille, rødbrun og fint behåret. Brødbillen er utbredt over hele verden. Den lever ikke i friskt bakt franskbrød o.l., men finnes i hardbakte varer eller gammelt, tørt brød. Den kan leve i mange slags ting: kjeks, hundekjeks, småkaker, korn, ris, makaroni, krydderurter og apotekvarer for kun å nevne noen. Det var brødbiller som sjømenn i gamle dager måtte banke ut av deres harde, tørre brød. Selv om brødbillens kost er tørr, er den ikke tørketolerant. Når luftfuktigheten faller til under 50-60 % RH, er den ikke i stand til å formere seg. Formeringen stopper opp ved temperaturer på under 17 °C.

Larve, puppe og voksen brødbille
Brødbillen, a: larve, b: puppe, c: voksen, d: sett fra siden, e: følehorn.

Utviklingen fra egg til voksen tar 2-3 måneder ved 22 °C. Den optimale temperaturen ligger på mellom 25 og 28 °C. Her kan brødbillebestanden vokse med 7,5 ganger på en måned, noe som er relativt langsomt. Brødbiller gjør sjeldent skade i varer med kort lagringstid. Hunnen kan legge 100 egg som hun legger i varene eller i sprekker i nærheten. De nyklekkede larver er kun 0,5 mm lange, men er veldig aktive. De kan leve en ukes tid uten mat og er gode til bl.a. å trenge inn i pakninger som ikke er helt tette. Etter en stund blir brødbillelarvene tykke og late, og de vil være hjelpeløse hvis de ved et uhell kommer ut av varen. De voksne biller spiser ikke. De er gode flyvere og søker mot lyset, noe som forklarer hvorfor man ofte finner dem i vinduer langt fra det sted hvor de utviklet seg.

Skadedyr I Næringsmidler
Innledning
Et Gammelt Problem
Skadedyrene Konkurrerer Med Oss om Maten
Skadedyr Kan Ødelegge Varene
Hvorfor Ikke Bare Spise Dyrene?
Noen Smådyr er Usunne å Spise
Allergi Overfor Næringsmiddelskadedyr
Smittespredning
Hvor Kommer Dyrene Fra
Synantrope Arter
Husmidden og fenalårsmidden
Fyrkre og sølvkreet
Tysk kakerlakk og skogkakerlakken
Kastanjebrun melbille og rismelbille
Sagtannet nøttebille og sagtannet melbille
Tobakksbillen og brødbillen
Rissnutebillen og kornsnutebillen
Faraomauren og den svarte jordmaur
Historien Om Den Brunsvarte Melbille
Dyr I Fuglereder
Muggfauna
Litt om Dyrenes Bygning og Oppførsel
Insektenes Ytre
Insektenes Indre
Insektenes Utvikling
Insektenes Sanser
Om Hensiktsmessig Atferd
Vann Og Fuktighet
Temperatur
Det Dyrene Lever Av Og I
Luften
Om Midd
Identifikasjon
De enkelte arter
Midd
Melmidd
Fenalårsmidden
Husmidd
Kjøttmidd
Tørrfruktmidd
Ostemidd
Husstøvmidd
Rovmidd
Sølvkre
Vanlig sølvkre
Fyrkre
Kakerlakker
Tysk kakerlakk
Orientalsk kakerlakk
Brunbeltet kakerlakk
Amerikansk kakerlakk
Bekjempelse av kakerlakker
Siriss
Saksedyr
Støvlus
Sommerfugler
Melmøll
Kakaomøll
Daddelmøll
Frømøll
Tørrfruktmøll
Kornbiller
Sagtannet melbille
Sagtannet nøttebille
Rustfarget kornbille
Melbiller
Stor melbille
Liten melbille
Brunsvart melbille
Rismelbille
Kastanjebrun melbille
Korngnager
Borebiller
Brødbille
Tobakksbillen
Bostrichidae
Kornborebille
Snutebiller
Kornsnutebille
Rissnutebille
Maissnutebille
Bønnebiller, bønnefrøbillen
Kaffebønnebille
Klannere
Fleskeklanner, Fleskebille
Husklanner
Hudklanner
Khaprabille
Vepsebolklanner
Maurbiller
Skinkebille
Rødbrystet skinkebille
Blågrønn skinkebille
Tyvbiller
Australsk tyvbille
Flekket tyvbille
Messingbille
Rund tyvbille
Muggbiller
Fluer
Husflue
Liten husflue
Spyfluer
Stor kjøttflue
Osteflue
Eddikflue, Fruktflue, Bananflue
Årevingede Insekter
Svart jordmaur
Faraomaur
Stikkeveps
Fugler
Due
Gråspurv
Forebyggelse og bekjempelse av fugler
Gnagere
Husmus
Skogmus
Musesikring
Musebekjempelse
Brunrotte
Svartrotte
Rottesikring
Rottebekjempelse
Imaginære Dyr
Næringsmiddelskadedyrenes Nisjer
A: Renovasjonsarbeidernisjen
B: Frøspiser-Nisjen
C: Dødt Plantevev-Nisjen
D: Søte Ekskrementer-Nisjen
E: Åtselnisjen
Forebyggelse Og Bekjempelse, Integrert Bekjempelse
A: Inspeksjon av Virksomheten Og Dens Omgivelser
Omgivelsene
Lokalene
Undersøkelse av råvarer og næringsmidler på stedet
Prøvetakning
Laboratoriemetoder for påvisning av skadedyr i matvarer
B: Problemformulering
C: Forebyggelse Og Bekjempelse
Hensiktsmessig innretning av virksomheten
Hensiktsmessig drift
Utelukkelse, sikring av bygningene
Emballasje
Ikke-kjemiske bekjempelsesmetoder
Kjemisk bekjempelse
D: Effektiv Overvåkning Og Kommunikasjon
Noen Praktiske Opplysninger
Register

Copyright © 2021 · Forlaget Pestium A/S · Europas største vidensdatabase om skadedyr
Kopiering og gengivelse uden tilladelse retsforfølges uden forudgående varsel