Pestium.no

Europas største vitenskapelige bug nettstedet

  • Skadedyr i Hus og Hytte
  • Veggedyr – Stikk og Kløe
  • Skadedyr I Næringsmidler
You are here: Home / Skadedyr I Næringsmidler / De enkelte arter / Borebiller / Tobakksbillen

Tobakksbillen

Tobakksbillen
Tobakksbillen

(Latin: Lasioderma serricorne.)

Sesong for tobakksbille - Skadedyr I Naeringsmidler - Side 96
Sesong for tobakksbille

Tobakksbillen er 2 – 4 mm lang, og ligner mye på brødbillen. Ved forstørrelse kan man derimot se at tobakksbillens følehorn er sagtannede. Hvert ledd er en tagg. Brødbillens følehorn har avrundede former. Tobakksbillene kan, akkurat som brødbillene, leve i mange slags varer, f.eks. ris, kakao, fiken, paprika, urter og apotekvarer. De har også en evne til å leve med den insektgift, som nikotin er, og dette har gjort dem til tobakkindustriens spesielle skadedyr.

Larvene kan leve både i råtobakk og i ferdige varer. Angrepne tobakksvarer bør kastes, for selv om hullene kan dekkes, er det få røykere som kan leve med den opplevelse det er når gløden når frem til den første bille.

Larve-puppe-og-voksent-individ-af-tobakksbille
Tobakksbillen, a: larve, b: puppe, c: voksen, d: sett fra siden, e: følehorn.

Tobakksbillen oppholder seg for det meste i tropiske og subtropiske områder ettersom den krever høy varme. Billen kan ikke legge egg ved temperaturer under 21 °C, og ved 18 °C blir den lam. De optimale temperaturene ligger mellom 32 og 35 °C og den månedlige antallsforøkelse kan være på 20 ganger. Tobakksbillene kan klare seg ved luftfuktigheter på ned til 30 % RH. Nyklekkede larver er aktive og kan leve en uke uten mat. De voksne tobakksbillene kan fly.

Tobakksbiller på tobakkslagre bekjempes som regel ved gassing. Man kan også utnytte tobakkbillens følsomhet overfor kulde. 15 døgn ved 0 °C, 7 døgn ved – 4 °C, eller kun 1 døgn ved – 12 °C, vil drepe alle stadier av denne art.

Skadedyr I Næringsmidler
Innledning
Et Gammelt Problem
Skadedyrene Konkurrerer Med Oss om Maten
Skadedyr Kan Ødelegge Varene
Hvorfor Ikke Bare Spise Dyrene?
Noen Smådyr er Usunne å Spise
Allergi Overfor Næringsmiddelskadedyr
Smittespredning
Hvor Kommer Dyrene Fra
Synantrope Arter
Husmidden og fenalårsmidden
Fyrkre og sølvkreet
Tysk kakerlakk og skogkakerlakken
Kastanjebrun melbille og rismelbille
Sagtannet nøttebille og sagtannet melbille
Tobakksbillen og brødbillen
Rissnutebillen og kornsnutebillen
Faraomauren og den svarte jordmaur
Historien Om Den Brunsvarte Melbille
Dyr I Fuglereder
Muggfauna
Litt om Dyrenes Bygning og Oppførsel
Insektenes Ytre
Insektenes Indre
Insektenes Utvikling
Insektenes Sanser
Om Hensiktsmessig Atferd
Vann Og Fuktighet
Temperatur
Det Dyrene Lever Av Og I
Luften
Om Midd
Identifikasjon
De enkelte arter
Midd
Melmidd
Fenalårsmidden
Husmidd
Kjøttmidd
Tørrfruktmidd
Ostemidd
Husstøvmidd
Rovmidd
Sølvkre
Vanlig sølvkre
Fyrkre
Kakerlakker
Tysk kakerlakk
Orientalsk kakerlakk
Brunbeltet kakerlakk
Amerikansk kakerlakk
Bekjempelse av kakerlakker
Siriss
Saksedyr
Støvlus
Sommerfugler
Melmøll
Kakaomøll
Daddelmøll
Frømøll
Tørrfruktmøll
Kornbiller
Sagtannet melbille
Sagtannet nøttebille
Rustfarget kornbille
Melbiller
Stor melbille
Liten melbille
Brunsvart melbille
Rismelbille
Kastanjebrun melbille
Korngnager
Borebiller
Brødbille
Tobakksbillen
Bostrichidae
Kornborebille
Snutebiller
Kornsnutebille
Rissnutebille
Maissnutebille
Bønnebiller, bønnefrøbillen
Kaffebønnebille
Klannere
Fleskeklanner, Fleskebille
Husklanner
Hudklanner
Khaprabille
Vepsebolklanner
Maurbiller
Skinkebille
Rødbrystet skinkebille
Blågrønn skinkebille
Tyvbiller
Australsk tyvbille
Flekket tyvbille
Messingbille
Rund tyvbille
Muggbiller
Fluer
Husflue
Liten husflue
Spyfluer
Stor kjøttflue
Osteflue
Eddikflue, Fruktflue, Bananflue
Årevingede Insekter
Svart jordmaur
Faraomaur
Stikkeveps
Fugler
Due
Gråspurv
Forebyggelse og bekjempelse av fugler
Gnagere
Husmus
Skogmus
Musesikring
Musebekjempelse
Brunrotte
Svartrotte
Rottesikring
Rottebekjempelse
Imaginære Dyr
Næringsmiddelskadedyrenes Nisjer
A: Renovasjonsarbeidernisjen
B: Frøspiser-Nisjen
C: Dødt Plantevev-Nisjen
D: Søte Ekskrementer-Nisjen
E: Åtselnisjen
Forebyggelse Og Bekjempelse, Integrert Bekjempelse
A: Inspeksjon av Virksomheten Og Dens Omgivelser
Omgivelsene
Lokalene
Undersøkelse av råvarer og næringsmidler på stedet
Prøvetakning
Laboratoriemetoder for påvisning av skadedyr i matvarer
B: Problemformulering
C: Forebyggelse Og Bekjempelse
Hensiktsmessig innretning av virksomheten
Hensiktsmessig drift
Utelukkelse, sikring av bygningene
Emballasje
Ikke-kjemiske bekjempelsesmetoder
Kjemisk bekjempelse
D: Effektiv Overvåkning Og Kommunikasjon
Noen Praktiske Opplysninger
Register

COPYRIGHT © 2015 · FORLAGET PESTIUM A/S · EUROPAS STØRSTE VIDENSDATABASE OM SKADEDYR KOPIERING OG GENGIVELSE UDEN TILLADELSE RETSFORFØLGES UDEN FORUDGÅENDE VARSEL