(Latin: Blatella germanica.)
Dette er den alminneligste kakerlakk som forekommer i matvarer i vårt land. Den blir ca. 12 mm lang, og har velutviklede dekkvinger som dekker hele bakkroppen. Skallet på brystet er gulbrunt med to mørke striper. Under dekkvingene ligger de velutviklede flyvevinger. De benyttes ikke til å fly med, men fungerer som seilfly når kakerlakker flytter seg fra bord og hyller til gulvet. Kakerlakkene er altetende, men man finner dem sjeldent i selve matvaren. De er aktive når det er mørkt. Når det er lyst befinner de seg oftest i revner og sprekker i nærheten av ovner, varmerør og kjøleskapsmotorer, og andre steder der det finnes temperaturer på mellom 25 og 33 °C.
Kakerlakkene er selskapelige dyr. De utskiller et stoff som skal virke tiltrekkende for andre kakerlakker fra kjertlene i tarmen som siden frigjøres fra ekskrementene. Paringsatferden styres også av duftsignaler. Hunnen utskiller duftstoffer som i begrenset konsentrasjon virker tiltrekkende på hannen, mens en høyere konsentrasjon av det samme duftstoff vil utløse selve paringsspillet. Disse tiltrekkende duftstoffer, feromoner, benyttes i enkelte kakerlakkfeller. Hunnene legger deres egg i brune kapsler. Eggkapslene er inndelt i 30-40 små rom som hver inneholder et egg. Hos den tyske kakerlakk bærer hunnen på denne kapselen – stikkende ut fra kjønnsåpningen – inntil ungene begynner å myldre ut. Utviklingen forløper gjennom 6-7 nymfestadier som forholdsvis er bredere og mørkere farget enn de voksne dyr. De små nymfer kan gjemme seg i sprekker som kun er 1,6 mm brede (en gravid hunnkakerlakk behøver 4,5 mm). Utviklingen tar omtrent 2 måneder ved 30 °C, mens den tar et halvt år ved 21 °C. Tyske kakerlakker har det best på fuktige og varme steder med adgang til vann. De klatrer godt, noe som betyr at de kan finnes overalt i lokaler, fra gulv til loft. Det er en passiv spredning av kakerlakker her i landet. Dyrene fraktes omkring i varer eller med tomme emballasjer. Hulrommene i ølkasser er for eksempel gode gjemmesteder for kakerlakkene. Kakerlakker kan ødelegge matvarer ved å gnage på dem, ved å forurense dem med deres ekskrementer og ved den ubehagelige lukt som kakerlakkene har. I tillegg er det en dårlig reklame for et firma om det følger kakerlakker med i varene.