(Latin: Lepisma saccharina.)
Vanlig sølvkre er sølvglinsende og opptil 1 cm lange. Sølvkreene gjemmer seg i revner og sprekker når det er lyst. De er alminnelige i kjeller og på loft, og kan for eksempel finnes i fuglereder og gamle, forlatte vepsebol. Sølvkreet er praktisk talt altetende, men er typisk svak for stivelsesholdige matvarer. De dekker deres proteinbehov ved å spise døde insekter. De kan i en viss grad fordøye cellulose, men lever også på de muggsopp som vokser på fuktig papir.
Hver hunn legger opptil 100 egg som hver legges enkeltvis i sprekker og revner. Ved 22 °C tar det eggene ca. 40 dager å klekke. De små sølvkreunger ligner de voksne, unntatt på størrelsen. Ved 27 °C tar det sølvkreet 3-4 måneder om å bli voksne og kjønnsmodne. Sølvkreet trives best ved temperaturer på mellom 25 og 30 °C. Ved temperaturer under 15 °C stopper utviklingen opp. Sølvkre kan bli opptil 4-5 år gamle.
Sølvkreet klarer seg ikke hvis den relative luftfuktighet hvor de lever faller under 75 % RH. Sølvkreet er ikke et alvorlig skadedyr i forbindelse med matvarer, men ettersom den søker mat også andre steder vil det være fare for overførsel av bakterier og andre smittestoffer. En uttørkning av lokalene vil som regel ordne problemet. På steder hvor man ikke tolererer sølvkreene kan man pudre eller sprøyte insektbekjempelsesmidler. Her skal man fokusere på lister, løse fliser, rør o.l.