Sommerfugler skilles lett fra andre typer insekter på deres store vinger som er tett besatt av farget støv som lett kan gnis av. Munndelen hos de voksne sommerfugler er bygget som en sugesnabel, som når den ikke brukes ligger rullet sammen som en fjær under hodet. Sommerfugler har fullstendig forvandling og utviklingen fra egg til voksen forløper over en rekke larvestadier og et puppestadium. Sommerfugllarver er langstrakte og med en velutviklet hovedkapsel og skarpe munndeler. De har tre par korte, leddelte ben på brystleddene og på bakkroppen er det fem par utvekster med små kitinkroker.
Vi kjenner til omkring 40 forskjellige sommerfuglarter som periodevis kan gjøre skade på næringsmidler. De fleste av dem er sjeldne, men når de først opptrer kan de gjøre betydelig skade. Flertallet av disse tilhører familien av halvmøll. De er liten av størrelse og er vanskelige å skille fra hverandre, noe som gjelder både larvene og de voksne møll. Når det er lyst er de voksne møll lite aktive, mens når det er mørkt flyr de livlig omkring for å finne en partner eller for å finne et egnet sted til å legge egg. De voksne møll gjør i seg selv ingen skade på varene. Få timer etter det voksne møll er kommet ut av puppen og har paret seg begynner eggleggingen. Eggene legges normalt direkte i varen. Er varen innpakket på en sånn måte at lukten trenger ut gjennom små sprekker, er det ved disse spekker at eggene legges. De nyklekkede larver vil dermed selv kunne finne vei inn gjennom sprekkene. Varer i tett og uskadet emballasje er beskyttet mot møllangrep.
Nyklekkede larver begynner straks å spinne og spise. Spinntråder i varer forteller med sikkerhet at det har vært møllarver i spill. Spinntråden er en slags silke, etterlatt fra en flik på larvens underleppe. Den er klistrete, og det som larven lever i og dens ekskrementer henger fast i tråden. Som de voksne møll er også larvene lyssky, men når de er blitt store kryper de som regel opp til overflaten av det de har levd i. På dette tidspunkt kan de fint gnage seg igjennom papir og plastikk som er i veien for dem. De forpupper seg enten på varens overflate eller begir seg på vandring opp veggene for å finne en revne eller sprekke hvor de i ro kan forpuppe seg. Forpuppingen foregår ofte ved at larven spinner et tett hylster rundt seg.
Møllarver er grådige og ikke spesielt kresne. De spiser praktisk talt alle former for korn, mel og andre kornprodukter, bakerivarer, tørket frukt, nøtter, sjokolade og marsipan, men det vil som regel være sånn at de enkelte møllarter har spesialisert seg på bestemte varer. Varer som inneholder store mengder spinntråd er ubrukelige. Bortsett fra spinntråder er det ikke egentlige hygieniske problemer forbundet med møll og møllarver, men varene blir motbydelige og selv en enkelt møllarve i et stykke sjokolade kan vekke kraftige reaksjoner hos kunden.
Varer med møll er ikke velkomne. Ettersom både møll og spesielt møllarver kan være vanskelige å identifisere, selv for entomologer, og ettersom de har mange karanteneregler med det formål om å unngå import av næringsmiddelspisende møll, bør vi i praksis regne med at et vareparti inneholdende møllarver – uavhengig av art – vil bli behandlet som en karantenesak i de importland som har møll på karantenelisten.