I middelalderen hadde man en tommelfingerregel som sa at for hver tre kjerner man høstet, var den ene til å spise, den anden til å så og den tredje til skadedyrene. I dag, hvor utbyttet er langt større enn den gang, utgjør såing kun en ubetydelig del mens den del av høstingen som ender hos skadedyrene fortsatt er rimelig stor. De største tap skjer på marken. På verdensbasis regner man med at 35 % av de dyrkede planter ødelegges av skadedyr innen høsten.
Det er også et betraktelig svinn i de lagrede varer. Svinnet skyldes skadedyr, sopp og ånding, som man i praksis har vanskelig ved å skille imellom fordi de som regel forekommer samtidig. I mange utviklingsland ligger dette lagersvinn på omkring 50 %. I USA har man oppgjort lagersvinnet til 9 %. I Danmark vil lagersvinn på grunn av kornsnutebiller utgjøre omkring 2 % av det innhøstede korn, men med mindre angrepene er lett synlige bemerker man ikke dyrenes tilstedeværelse og tapet de forårsaker blir notert som en del av det alminnelige lagersvinn. Blant andre kvantitativt viktige lagerskadedyr kan nevnes rotter, mus og fugler.