De fleste insekter legger egg. Hos noen insekter, for eksempel kakerlakker og sirisser, minner ungene i høy grad om de voksne. Forskjellen er at de ikke har vinger, deres kjønnsorganer er ikke utviklet og de har ofte en annen kroppsform og farge enn de voksne. De gjennomgår en rekke stadier og vil ligne de voksne dyr mer og mer. Denne form for utvikling kalles ufullstendig forvandling.
Hos andre insekter finner vi fullstendig forvandling. Det gjelder for eksempel fluer, biller og sommerfugler. Her går utviklingen igjennom en rekke larvestadier som ikke har noen likhet med de voksne dyr. Utviklingen til voksenstadiet skjer for deres vedkommende i et spesielt stadium, puppen. Når det voksne insekt kommer ut av puppen vokser det ikke mer. Små kakerlakker kan godt være kakerlakker som enda ikke er blitt voksne, mens små fluer som flyr omkring ikke er de store fluers unger.
Insektenes utvikling og forvandling styres av hormoner. Hormonene dannes i utvalgte kjertler bl.a. på hjernens underside og i forbrystet. De fordeles med blodet. Det er et bestemt hormon, hudskiftehormonet, som setter hudskiftet i gang. Hormonet dannes som sagt i kjertler i forbrystet, men man har kunnet bevise at
hormonproduksjonen i disse kjertler styres av et annet hormon som dannes i kjertlene i hjernen. I tillegg til disse to hormoner spiller det såkalte ungdomshormon, juvenilhormonet, en avgjørende rolle ved hudskiftene. Det utskilles av et vedheng på hjernen, og det er mengden av juvenilhormon i blodet som bestemmer hvilket stadium en larve går inn i neste gang den skifter hud. Hos unge larver er juvenilhormonet tilstede i store mengder, men når larvene blir eldre avtar produksjonen, og når hormonmengden er kommet ned under en viss verdi begynner larven å gå over i puppestadiet.
Kjennskap til disse prosesser har stor praktisk verdi. Syntetisk fremstilte insekthormoner kan i noen tilfeller anvendes i insektbekjempelse uten å være farlige for mennesker. Sprøytet på dyrenes levesteder eller i små mengder blandet i lokkemat, kan de bringe rot i vitale prosesser, noe som medfører at dyrenes utvikling hemmes eller at dyrene dør av det.