Man forestiller seg at hver enkelt dyreart har en bestemt plass i naturens orden. En nisje er betegnelsen for det arbeid eller den funksjon et dyr utfører/har for å kunne leve. De dyr som vi kaller næringsmiddelskadedyr kan leve i menneskeskapte situasjoner sammenlignet med den nisje de pågjeldende dyr har i naturen. Nisjebegrepet er nyttig i forhold til å forstå hvilke typer dyr man kan forvente å finne i bestemte slags matvarer. Vi oppdeler næringsmiddelskadedyrene etter deres forhold til følgende nisjer og deres underoppdelinger.
A. Renovasjonsarbeidernisjen
B. Frøspisernisjen
- Kornskadedyr
- Belgplanteskadedyr
- Skadedyr i nøttekjerner og tørket frukt
C. Dødt plantevev-nisjen
- Skadedyr på visne, tørre planter
- Skadedyr på muggent plantevev
- Skadedyr på råtne og gjærende plantevev
D. Søte ekskrementer-nisjen
E. Åtselnisjen
- Skadedyr i fuktige åtsler
- Skadedyr i tørre åtsler
En større del av de dyr som nevnes i denne bok er knyttet til kombinasjoner av de ovenstående nisjer. De plasseres i det følgende i forhold til den nisje hvor de forekommer som skadedyr.