1. Skadedyr på visne, tørre planter
Tørre plantedeler angripes typisk av brødbillen og tobakksbillen og deres slektninger, tyvbillene. Man antar at disse biller i naturen er knyttet til fuglereder og andre dyrs tilholdssteder, der de lever av mat som er sølt og av plantevev som redet eller bolet er bygget av. Disse billers evne til å tåle en del av de naturlige giftstoffer som finnes i plantevev gjør dem til interessante næringsmiddelskadedyr. De har en svakhet for krydder (pepper, safran, muskatnøtt, kanel, vanilje m.m.). Noen av artene lever av tobakk og man vil derfor i tillegg forvente at de kan dukke opp i suppeurter, suppepulver, samt i tørkede blomster og blader som anvendes i te eller urtestoffer. Det spiller ingen rolle hvilken form disse urter har. Dyrene kan finne frem til dem selv om de inngår som en del i tabletter og drops.
2. Skadedyr på muggent plantevev
Dødt og fuktig plantevev blir, på våres breddegrader, nedbrutt av bl.a. mikrosopp. Melmidd, kornmidd, husmidd, støvlus og muggbiller lever av disse sopper uansett om de finner dem på selve næringsmidlene, på emballasjen eller på veggene i lokalene. Frømøllens larver kan kun utvikle seg i varer som er i fuktighetslikevekt med 80 % relativ luftfuktighet og over, og det må derfor antas at mikrosoppene også er en nødvendig del av dennes føde.
Skadedyr i råtne og gjærende plantevev
Tørrfruktmidden er knyttet til bakteriell nedbrytning av bl.a. sukker i fruktkjøtt og kan derfor finnes i tørket frukt med et litt for høyt vanninnhold. Husfluen og liten husflue kan utvikles i gjærende og råtne samlinger av plantevev. I forbindelse med husdyrhold erstattes disse ynglesteder av dyregjødning som nemlig inneholder mengder av plantevev under nedbrytning. Eddikfluene tilhører den samme nisje. De legger deres egg i gjæret frukt eller i varer som for dem er tilsvarende (fruktsaft, ketchup, øl o.l.).