Tørrfruktmøll kalles også for sjokolademøll.
Blant de møll som finnes i våre matvarer er det ”tørrfruktmøllen” (Plodia interpunctella) som er den mest vanlige i husholdninger, butikker og matvarevirksomheter.
Tørrfruktmøllen er faktisk en vakker liten sommerfugl, ca. 1 cm fra følehornene til bakenden.
Vingene er tofargede. Den fremste tredjedel er lysegrå, mens resten har en varm rødbrun farge.
Møllen flyr for det meste i skumringen, men tiltrekkes av lys. Det er derfor man ofte vil kunne se dem sittende på veggen med vingene samlet over bakkroppen om dagen.
De voksne hunnmøll legger deres egg – opptil 500 egg i alt – i tørre planteprodukter. For eksempel vil mel og korn være ypperlige steder, men de vil allikevel foretrekke tørket frukt som svisker, dadler og rosiner, men også nøtter, mandler og kakaobønner tilhører deres favoritt.
Når eggene klekkes går de små larvene i gang med å spise. Larvene er typisk små sommerfuglelarver med et mørkt hode som er utstyrt med kraftige kjever og hvor kroppen består av tre par ben og fem par gangvorter. Dersom forholdene er gunstige, det vil si god mat og en temperatur på omkring 25 °C, blir larvene fullvoksne på en måneds tid. Deretter er de klare til å pare seg. Som andre sommerfuglelarver kan også disse larver produsere silke, og det vil ofte finnes spinntråder i de varer som er angrepet. Dersom man finner disse spinntråder er det et sikkert tegn på at det er møllarver som har vært på spill.
Når det nærmer seg tid for forpupning blir larvene rastløse og søker ut av det som hittil har vært deres hjem og spisekammer. I motsetning til de voksne møll kan larvene gnage, og kan dermed fint bevege seg gjennom papp og plastikkemballasjer uten problemer. Normalt vil larvene søke oppover, og man kan derfor se larvene kravle oppover veggene inntil de finner en passende sprekk hvor de kan oppholde seg. Etter et par uker vil de komme frem som voksne møll. Også på dette stadium bruker larvene deres evne til å spinne. De produserer en solid, hvit silkekokong innen de forpupper seg hvor de sitter beskyttet mens de er puppestadiet.
Det vil være vanskelig helt å unngå å få møll inn i husholdning eller virksomhet. Det er nemlig ikke alle egg og larver i en vare som er like enkle å oppdage. Har man mistanke om at et parti er blitt infisert, kan man dermed kuldebehandle det et par døgn i dypfryser.
Bekjempelse av de voksne møll kan foregå ved hjelp av et sprøytemiddel som er blitt godkjent for formålet. De angrepne varer bør selvfølgelig kasseres eller kuldebehandles. Problemet er jo nemlig de larver og pupper som sitter skjult i sprekker og revner og som kan komme frem som voksne møll flere uker senere. Man bør derfor kun kjøpe inn små porsjoner i en vanlig husholdning, og oppbevare varene så tettpakket som overhodet mulig, inntil man er sikker på at det ikke dukker opp flere møll fra skjulestedene.
Feller med lys eller tiltrekkende duftstoffer kan benyttes til å bekrefte om det flyr møll rundt i lokalet, og deretter må man overveie om det er noe man bør gjøre ved problemet.
Begrepet ”sjokolademøll” omfatter også artene ”kakaomøll” (Ephestia elutella) og ”daddelmøll” (Ephestia cautella). Disse møll har en lik levemåte som den ovennevnte ”tørrfruktmøll”, men er ensfarget grålig.