Hunnen legger 2000-4000 egg om gangen. De er rødbrune og legges i klumper høyt oppe på vegger, i revner eller bak bilder. Eggene klekker etter 19-60 dager. De små larvene er gjennomsiktige, livlige og med kun seks ben. Larvene ligner de voksne. De oppsøker hunder og suger blod fra beskyttede områder – for eksempel rundt ørene eller på potene. Etter å ha suget blod i 3-6 dager er larvene blitt mye større, lysegrå og nesten kuleformet.
De slipper taket og faller til bakken. Her oppsøker de et godt skjulested hvor de kan fordøye føden og forvandle seg til åttebente nymfer. Også nymfestadiet suger blod fra hunden og forlater den igjen for å bli til en voksen hann eller hunn. Hunner og hanner er livlige dyr på 3-5 mm. Hannene suger blod kun i korte perioder og tilbringer ellers tiden på å lete etter paringsmodne hunner i hundepelsen. Hannen bevarer sin fasong, mens hunnen svulmer opp etter paringen. Husflåtthunnen sitter fast på hundens hud i 6-50 dager og blir større og større mens eggene utvikler seg i deres kropp. De eggleggingsklare hunner er blågrå og nesten 1 cm lange.
De kravler opp langs veggen for å finne et passende eggleggingssted. Husflåttens livssyklus avhenger bl.a. av temperaturen. I spesielt varme omgivelser tar det kun et par måneder mellom generasjonene, mens det i kjøligere omgivelser vil ta noe lengre tid. Husflåtten kan ikke overleve utendørs i det norske klima. Innendørs kan den derimot klare seg opptil 1 ½ år uten føde.