Med utgangspunkt i henvendelser til Statens Skadedyrlaboratorium i Danmark vet vi når de enkelte dyr skaper problemer. Ut fra fig. 1 kan man se at flere av de plagsomme dyr er knyttet til den varme årstid, men også at noen dyr (hundepelsmidd, skabbmidd og hodelus) etter alt å dømme er hyppigst om vinteren.
Det kan selvfølgelig også forekomme forskjeller fra år til år. For stikkmyggens vedkommende vil variasjonen bl.a. skyldes at det ikke hvert år er like mye vann i de pytter som larvene lever i. Vepseår kan være år med varm forsommer som gir de nystartede samfunn gunstige vilkår.
På lengre sikt skjer det en del endringer i dyrenes hyppighet. For eksempel er dyr som huggorm, menneskeloppe, hundeloppe, veggedyr og kroppslus ikke like alminnelige som de var før i tiden. I Danmark hadde hodelusen tre perioder i løpet av 1900-tallet der de var alminnelige. Det var i forbindelse med de to verdenskriger og i begynnelsen av 1980’erne. De mener at de igjen har fått problemet under kontroll. Kattelopper er derimot blitt mer alminnelige siden 1970’erne, og vil mest sannsynlig fortsette å være det i årene fremover.