Det er kun hunnknotten som behøver blod og de biter dermed utendørs på alle døgnets tidspunkter. Knotter i større bestander foretrekker blod fra andre vertsdyr, men kan bite mennesker i mangel på annet. Når knotten har satt seg til rette og er klar til å suge blod er det umulig å jage den vekk igjen. Til gjengjeld er den derimot enkel å klaske.
Knotten har et kort munnverktøy som den bruker til å raspe et lite hull i huden og suger i seg det blod som siver ut av såret. Den biter de steder hvor huden er tynn, bl.a. øyne og ører. Det gjør vondt å bli bitt og noen mennesker reagerer med kløe og hevelse som kan holde seg i flere dager. Har man blitt bitt av flere knotter kan man få overfølsomhetsreaksjoner som svimmelhet, feber og annet ubehag.
Knotter som opptrer i store mengder kan i løpet av få timer medvirke til at dyr som kyr og hest dør som følge av en slags sjokktilstand. Det er usikkert om det skyldes gift fra knottens spytt eller en overfølsomhetsreaksjon, men sannsynlig vil det skyldes en kombinasjon av disse. Det er lite sannsynlig at det kan gå så galt for mennesker. For det første er vi som nevnt ikke det foretrukne bytte og for det andre har vi mulighet til å komme oss i sikkerhet ettersom knotter ikke biter innendørs.