Tidligere holdt man mygg vekke fra husdyr og mennesker ved hjelp av røyk fra osende bål. De gamle egyptere og romere smurte seg inn med sterkt duftende planter. I starten av dette århundre ble det utviklet flere typer myggbalsamer av planter som f.eks. nellik, kanel, lavendel, kamfer m.m. Den mest effektive var citronellaolje som er laget av et tropisk rajgress. Oljen benyttes fortsatt bl.a. i mygglys, men virkningen er derimot svak og kortvarig. Under den andre verdenskrig ble jakten på effektive myggavskrekkende metoder intensivert. Mer enn 30.000 forskjellige stoffers virkning er blitt undersøkt og ut av disse er det funnet noen få som virker:
Effektive myggoljer.
Det har vist seg at midler som inneholder N,N-diethyl-m-toluamid (DEET) er de beste. Midlet kan bevare effekten i flere timer etter påsmøring hvis den anvendes nøyaktig. Midlet kan benyttes på en enkel overtrekksdrakt i stedet for direkte på huden. I det utvalg av myggoljer man kan kjøpe på apoteket inngår ikke oljer med DEET, men det finnes andre typer oljer med nesten den tilsvarende effekt. For eksempel Autan, som anbefales hvis man har bruk for beskyttelse i tropene.
Myggoljenes virkning.
Som tidligere nevnt finner stikkmyggen sitt offer ved å søke etter den varme og fuktighet som vi utstråler. Myggen har noen små hår på følehornene som sanser luftens fuktighet. Det er mye som tyder på at en effektiv myggavskrekker er et type stoff som blokkerer de fine porer i sansehårene og som dermed forhindrer at vanndampen trenger inn i dem. Det er med andre ord ikke snakk om stoffer som har en lukt som myggen ikke liker. Det er ingen garanti for at myggoljene holder myggene på lang avstand. Oljene vil først og fremst virke forvirrende på myggen.
B-vitamin.
Det har vært oppe til diskusjon om at inntak av B-vitaminer i store mengder ville virke myggavskrekkende. Det ville virke på den måte at B-vitaminet og noen av de stoffer som det ble omformet til utskilles gjennom huden. Det ville dermed være mulig å spore en gjær- eller brødlukt hos mennesker som spiser store mengder B-vitamin. I kontrollerte forsøk på bl.a. Statens Skadedyrlaboratorium i Danmark har man derimot ikke kunnet påvise noen virkning på myggene.
Pyretrinholdig røyk
fra røkelsespinner eller fra tabletter som oppvarmes elektrisk kan benyttes til å holde stikkmygg borte fra rom eller fra terrasser. Den pyretrinholdige røyken skal stilles på den måte at man selv sitter i røyken eller at den står mellom seg og myggens innflygningsveier.
Lyd.
Når hunnmyggen flyr slår den ca. 320 ganger i sekundet med sine vinger. Det tilsvarer en tone med en frekvens på 320 Hertz. Det vil være denne lyd man hører når en mygg nærmer seg. Hannmyggen har gode høreorganer i de buskete følehorn og det er på denne måten de finner hunnene. En felle som sender ut lokketoner med en frekvens på 3-400 svingninger per sekund kan fange hannmyggen. Disse feller benyttes i forbindelse med forskning, men har ellers ingen praktisk betydning ettersom det er hunnmyggen som biter. Hunnmyggens høresans er ikke velutviklet og det er heller aldri blitt påvist at den brukes. Allikevel kommer det hele tiden nye lydapparater på markedet som påstår å kunne holde hunnmyggen vekke. Disse apparater sender ut toner som ikke er spesielt kraftige og som har et høyt svingningstall, normalt 15.000-20.000 Hertz. Noe som er nær grensen for hva våres ører kan oppfatte. Det blir ikke gitt noen forklaring på hvorfor hunnmyggen skulle reagere på denne lyd. Det er heller ikke noe som tyder på at apparatene fungerer etter hensikten, men man vil kunne møte brukere som mener at apparatene hjelper (verden vil bedras).
Lys
spesielt den ultrafiolette del av spekteret – virker tiltrekkende på mange insekter. Det finnes flere typer insektfeller som lokker insektene med ultrafiolett lys og som fanger dem i ruser eller dreper dem med strøm. Stikkmyggen tiltrekkes av det ultrafiolette lys, men fellene er dessverre ikke egnet til bruk utendørs. Dette er fordi fellene ofte vil tiltrekke flere mygg enn den faktisk fanger, i tillegg til at den dreper fredelige nattsvermere og andre nattflygende insekter.
Netting
Tulle eller annet passende stoff for vinduer og dører er en rimelig metode til å forhindre at myggen kommer inn i hus eller campingvogn. Skulle det derimot ha kommet store mengder stikkmygg innendørs kan de bekjempes ved hjelp av en insektspray med pyretrin som er beregnet til flygende insekter.