De fleste mygg er i stand til å legge egg selv om de ikke får en eneste dråpe blod. Det gjør de enten ved å utnytte deres reservenæring eller ved å modne eggene på bekostning av deres flygemuskler. Men for å kunne utnytte eggleggingsmulighetene vil hunnen søke å få i seg blod. Dens snabel består av syv forskjellige borende og skarpe deler og systemet er tilpasset slik at myggen finner frem til en av de fineste blodårer i huden. Myggens suging av blod foregår gjennom overleppen som lukkes og blir til et rør. Myggen spytter via sine munndeler og ned i såret.
Hvordan myggen finner sitt offer
Det er ved hjelp av den karbondioksid vi puster ut at myggen blir oppmerksom på en eventuell bloddonor i nærheten. Karbondioksidet vil imidlertid kun øke myggens søkeaktivitet og vil ikke virke direkte tiltrekkende på dem. Det har vært diskusjoner om at det er bestemte duftstoffer i huden som tiltrekker myggene (for eksempel melkesyre o.l.), men dette har ikke kunnet påvises med sikkerhet. Nyere undersøkelser viser derimot at det kan være den varme og fuktighet vi utstråler som leder myggene hen til oss.
Myggtekke
Hvor tiltrukket myggen er av de forskjellige mennesker avhenger bl.a. av den varme og fukt vi avgir. I undersøkelser om menneskers myggtekke har det vist seg at de individuelle forskjeller ikke er så store som man først trodde. En del av forklaringen kan være psykologisk. Noen mennesker føler seg rett og slett spesielt utsatt når det er mygg i nærheten og tror at hele nabolagets myggbestand kun er ute etter deres blod. Forskjellen skyldes også at vi som mennesker reagerer ulikt på myggbitt.